Cikkeink

Böngészd kedvedre blogunkat


Mi is valójában a stressz?

Sokszor aggódunk, mennyire stresszes az iskola a gyereknek? Nem stresszel-e túl sokat? De mi az a stressz egyáltalán?

stressz a szervezet reakciója bármifajta változásra, célja pedig, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez a változáshoz. Ha kiiktatnánk az életünkből, az egyet jelentene az öngyilkossággal. Azokat a változásokat, külső tényezőket , amelyekre stresszel válaszolunk, összefoglaló néven stresszoroknak nevezzük.

Tehát Stresszor minden a szervezetre ható külső erő, körülmény, veszélyeztető környezeti hatás, vagyis stresszhelyzet (pl. fizikai sérülés, testi fenyegetettség, pszichológiai fenyegetettség). Ezeknek a legfontosabb közös jellemzőjük, hogy befolyásolhatatlannak tűnnek, úgy érezzük, hogy meghaladják képességeinket és negatívan befolyásolják az énképünket.

  1. A stresszorra adott testi és pszichológiai reakciók lehetnek:
    • rövidtávú hatások: pl. kortizolszint emelkedés, vércukorszint növekedés, immunreakció, szorongás, teljesítményromlás.
    • hosszú távú hatások: A szervezet alkalmazkodik a hosszú időn keresztül fennálló stresszhez, azonban ez az alkalmazkodóképesség véges, kimeríthető.                    Ha sokáig fenn áll a stressznek hosszú távú negatív testi és lelki következményei lehetnek pl. (szív és érrendszeri megbetegedések, depresszió stb.). Az elmélet leírása Selye János nevéhez fűződik (Általános Adaptációs Szindróma, 1983 részletesen lásd a későbbiekben).

 


Mégsem